Samen de buurt verduurzamen

Je huis verduurzamen doe je zelf. Echter, zaken als energieopwekking en vooral energieopslag doe je beter samen met je buren. Wat is er mogelijk?

“We hebben burgers nodig om de energietransitie in handen te nemen. Eer dat. Vier dat. Maak het mogelijk. Schaal het op.”
Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform

Zonder burgers geen succesvolle energietransitie! Dit vraagt om een goede samenwerking tussen overheid en burgers. Bij een werkende burgerparticipatie worden burgers vroegtijdig geïnformeerd en betrokken bij de ontwikkelstappen van energieprojecten. Echter, ook na de realisatie van projecten blijft het belangrijk dat burgers (mede-) zeggenschap blijven houden. Echte zeggenschap is in ieder geval gewaarborgd als burgers zelf ook eigenaar zijn van de lokale energieprojecten in buurten- en wijken.

Hiervoor gaan burgers onderling samenwerken, zich verenigen en de krachten bundelen in buurtorganisaties. Of aansluiten bij een lokale energiecoöperatie zoals Duurzaam Alphen Chaam. Deze beschikt over het benodigd regionale en landelijke netwerk met mensen die al waardevolle ervaringen en kennis op het energievlak opgebouwd hebben.

Doe mee! Het gaat om niets minder dan onze eigen lokale energietoekomst!

 

Reeds opgestart energie bespaartraject ‘Molenwijk in Alphen’

In de Molenwijk in Alphen zijn al in 2023 al een aantal activiteiten opgestart. Zo konden bewoners o.a. kennis maken met energiebesparende maatregelen en er werden massaal warmte scans van woningen uitgevoerd. In 2024 zullen gezamenlijke inkoopacties opgestart gaan worden en de concreet mogelijke maatregelen bij woningen in kaart gebracht worden om grote stappen in de buurt te kunnen zetten.

 

Planning voor een buurtwarmte traject in Chaam

Het oplossen van de vraag hoe wij toekomstig onze woningen gaan verwarmen zal cruciaal worden. Onze gemeente heeft weinig toegang tot reeds bestaande natuurlijke  warmtebronnen (aardwarmte, oppervlaktewarmte, voldoende groen gas, etc.). Heeft grootschalige energieopwekking geen voorkeur zullen wij aan decentrale en kleinschaligere oplossingen gaan werken. En dat is mogelijk! Pilotprojecten ontstaan overall in het land en worden steeds meer opgeschaald.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleinschalige energieopwekking in combinatie met warmteopslag in de buurten. Dit geheel verbonden met een beperkt lokaal warmtenet met wel of geen centrale warmtepomp voor de aanlevering van warm water.

Wie heeft interesse om hierover mee te denken? Nemen wij als burgers zelf het initiatief in handen en gaan in gesprek met de gemeente?