Familie Houkes verduurzaamt woning in corona-tijd

De familie Houkes bezocht de informatieavond ‘Energie besparen doe je zo!’ op 2 maart ’20. Het huis van de familie Houkes is gebouwd eind jaren ’60. “Toen was er nog geen sprake van verduurzaming”, merkt Houkes op. “Ter plaatse werd ik lid van Energie Dongen en kon ik een gesprek aanvragen met een energiecoach van Energie Dongen,….. en toen gooide de coronacrisis alles overhoop.”

"De eerste maatregelen om tot verduurzaming en verlaging van het energiegebruik te komen, zijn uitgevoerd na de aankoop van de woning in de jaren ’80. De door houtrot aangetaste kozijnen worden vervangen en voorzien van gewoon dubbelglas. Het dak wordt in 2007 geïsoleerd, de nieuwe dakkapel en de eerste verdieping worden voorzien van nieuwe kozijnen met HR+glas.”

Later ontstond de behoefte om verder te gaan, vooral om het leefcomfort op de begane grond te verbeteren, maar dat kwam er niet van en het duurde tot februari 2020 toen de gemeente Dongen een uitnodiging stuurde om de informatieavond “Energie besparen doe je zo!” bij te wonen.

Bij die zeer goed bezochte voorlichting waren ook enkele geselecteerde bedrijven aanwezig die elk voor zich informatie gaven over hun specialisme op het gebied van zonnepanelen, HR++glas, dakbedekking en spouwmuurisolatie.

Door Energie Dongen werd ik verzocht het HOOM-dossier in te vullen, waarna ik een stappenplan ontving voor het verduurzamen, met geschatte kosten. Die kwamen redelijk overeen met de daadwerkelijke kosten.

Toen de financiën geregeld waren kon ik bedrijven zoeken en ze vragen om een offerte, waarna ik met 3 bedrijven in zee ben gegaan voor levering van spouwmuurisolatie (Van den Dijssel), HR++beglazing (Van Seeters) en zonnepanelen (Bink Solar).

Wat nu nog geregeld moet worden is het terugvragen van de btw op de zonnepanelen, de subsidie van de gemeente voor HR++glas en spouwmuurisolatie. Energiecoach Tiny van Son biedt hierbij een helpende hand. Ook moet ik nog vragen om een nieuw energielabel.

 

ENERGIE DONGEN BEDANKT DE FAMILIE HOUKES HARTELIJK VOOR DE GASTVRIJE ONTVANGST BIJ ONZE BEZOEKEN!