Over de energiecoaches van Energiehuis Hilvarenbeek

De enthousiaste energiecoaches van Energiehuis Hilvarenbeek geven graag advies bij jou thuis.

Wat is een energiecoach?

Een energiecoach van Energiehuis Hilvarenbeek is altijd iemand met hart voor Hilvarenbeek en het thema duurzaamheid. Hij of zij is aangesloten bij coöperatie Hilverstroom, en is getraind om een deskundig energiecoach gesprek te voeren over je woning. Het kan zijn dat je kosten wilt besparen en daarom ‘iets’ aan jouw huis wilt laten doen. Maar ook als je vragen hebt over wooncomfort, kan een energiecoach je goede tips geven. Tocht- of vochtproblemen maken wonen in je huis nu eenmaal minder fijn dan je zou willen. Wat je motivatie ook is, jouw wensen en behoeften zijn tijdens dit gesprek belangrijk.

Wat doet een energiecoach?

Tijdens een energiecoachgesprek loop je met de coach door je woning en geeft hij of zij aan waar nog kansen voor je liggen. Ook op het gebied van financiering en subsidie kan een energiecoach je veel vertellen. Na dit gesprek heb je een goed beeld welke maatregelen je kunt treffen voor jouw woning. Een overzicht van de bedrijven die met het Energieloket Hart van Brabant samenwerken, is te vinden op deze website. Ben je benieuwd naar deze gedreven energiecoaches? Hieronder stellen ze zich  aan je voor.

Deze energiecoaches staan voor je klaar

Energiecoach Leo

Ik ben Leo Saes en woon sinds 1998 in Lage Mierde.

Zelf hebben wij bij de (vernieuw)bouw van onze huidige woning, nu 10 jaar geleden, waar mogelijk en financieel haalbaar al besloten in te zetten op isolatie, energiebesparing en alternatieve energie. Aangezien we in een beeldbepalend pand wonen was dat af toe wel een uitdaging.

De kennis die ik opgedaan heb tijdens de verbouwing(en) en de vele uren uitzoeken en lezen wil ik heel graag delen. Als energiecoach wil ik de drempel voor mensen zo laag mogelijk maken om aan de slag te gaan met energie besparen.

Energiecoach Kees

Ik ben Kees Horrevorts, geboren en getogen Hilvarenbekenaar, en woon nu in de Loosche Akkers.

Ik ben 61 jaar en al mijn hele werkende leven in de bouw. Als tekenaar, bouwmanager en nu werkvoorbereider in de seriematige en vrije sector woningbouw bij een middelgrote aannemer in de Kempen.

Mijn huidige woning heb ik zelf (mee) ontworpen en gebouwd en toen goed gezien hoe alle facetten van de woning bijdragen aan het vermindering van het energieverbruik. Dit kan ook grotendeels toegepast worden bij het energiezuiniger maken van een bestaande woning.

Ik werk sinds kort minder en wil die tijd als energiecoach inzetten. Als energie coach wil ik graag mijn ervaring in de bouw en het verminderen van het energie verbruik inzetten om alle huizenbezitters in de gemeente Hilvarenbeek te motiveren deel te nemen aan de energietransitie. Zodat we energiezuiniger en in de toekomst energie neutraal kunnen zijn binnen de gemeente Hilvarenbeek.

Energiecoach Thijs

Ik ben Thijs van de Staak en woon sinds 1989 in Biest-Houtakker.

Energie besparen is mij van jongs af thuis al met de paplepel ingegeven. Ik vind en vond energieverkwisting niet kunnen. In mijn actieve loopbaan, heb ik als elektrotechnicus veel met energie en energiebesparing te maken gehad.

Mijn huis is nu energielabel A. Als eerste zijn de muren gevuld met isolatiekorrels  en is het gehele dak voorzien van isolatie platen onder nieuwe pannen. Daarna de oude gasboiler en de CV ketel vervangen door een HR combiketel. Vervolgens zowel beneden als boven nieuwe kunststof ramen met HR++ glas laten plaatsen. In 2013 zijn de eerste zonnepanelen (1800Wpiek) op ons tuinhuisje geplaatst en in 2018 nog eens 4200Wpiek op ons woonhuis.

Als energiecoach wil ik anderen enthousiasmeren om hun woning en/of hun gedrag wat aan te passen, om zodoende energie en uiteraard ook  geld te besparen.

Coördinator Wim Lemmens

Ik ben Wim Lemmens, geboren en getogen Hilvarenbekenaar, en woon in Hilvarenbeek in de wijk De Elst.

Sinds enkele jaren geniet ik van mijn pensioen. Jaren lang heb ik bij industriële bedrijven gewerkt als onderhoud manager. Ook ben ik politiek actief geweest als raadslid en wethouder.

Niet meer energie gebruiken dan nodig heeft mij altijd bezig gehouden. Dertigjaar geleden dubbelglas geplaatst, al 20jr spouwmuurisolatie en 8jr geleden zonnepanelen geïnstalleerd. Vorig jaar kunststofkozijnen met tripleglas geplaatst en dit jaar het dak van buitenaf 15cm geïsoleerd. Vanzelfsprekend al vele kleine maatregelen zoals bijvoorbeeld elektrisch koken, ledlampen en de traphal met gordijn afgesloten.

Als coördinator wil ik graag andere inwoners van onze gemeente helpen. Ik beantwoord graag vragen bij een bezoek, per telefoon of via mail. En heeft iemand uitgebreidere informatie of hulp nodig dan koppel ik daar graag de juiste energiecoach aan voor een ondersteunend advies.

Energiecoach Wim

Ik ben Wim Diepstraten, woon al 70 jaar in Haghorst in een oude boerderij, die intussen in verschillende fases is opgeknapt, verbeterd, geïsoleerd en verduurzaamd .

Mijn werkzame leven heb ik veelal doorgebracht in Utrecht/Nieuwegein bij een Amerikaans bedrijf in de ontwikkeling van communicatie systemen (hardware-software-chips). Met name zijn wij de pioniers geweest die WiFi hebben ontwikkeld, en ook gezorgd hebben dat het wereldwijd gestandaardiseerd is, zodat het nu overal ter wereld beschikbaar is, waar ik heel trots op ben.

Dichter in de buurt ben ik betrokken geweest bij de glasvezelprojecten Hilverglas, Kempenglas, maar vooral bij Midden BrabantGlas. Hierbij heb ik Jo van de Pas ondersteund bij de aanleg van meer dan 800 km glasvezel kabel in het buitengebied van midden Brabant (tussen Baarle Nassau, de Maas, de A27 en de A2).

Binnen Hilverstroom ben ik vooral betrokken geweest bij de energieopwekking bij de sluis in Haghorst waar een kleine waterkrachtcentrale elektrische energie produceert. En nu als Energiecoach bij het Energiehuis Hilvarenbeek waar Hilverstroom en de Gemeente Hilvarenbeek samenwerken.

Als Energiecoach wil ik me inzetten om de energie-transitie te ondersteunen door mensen te adviseren in de verduurzaming van hun woning (en leefomgeving), zodat ze kunnen bijdragen om de klimaatverandering te beheersen.

Coördinator Frank

Ik ben Frank Vinckx en woon sinds 1987 in Hilvarenbeek. Sinds 2015 ben ik met pensioen en vul ik mijn tijd met vrijwilligerswerk.

Ik heb weliswaar geen technische achtergrond, maar dat betekent niet dat energiebesparing en verduurzaming me niet interesseert. In 2016 heb ik 18 zonnepanelen laten installeren die samen zo’n 4.500 wpiek per jaar opwekken. Ons huis heeft vloerverwarming en HR++ glas op de gehele begane grond en HR glas op de verdieping. Binnenkort wordt de spouwmuur na-geïsoleerd en zal ons huis in principe klaar zijn om een warmtepomp, al dan niet hybride, te installeren. Onze huidige cv-installatie is van 1999 dus loopt op zijn laatste benen.

Ik heb de cursus energiecoach afgerond maar doe geen coachbezoeken aan huis. Ik vervul samen met mijn collega Wim Lemmens de rol van coördinator op het energieloket. Dat houdt in dat we mensen met vragen over verduurzaming van hun woning zo goed mogelijk proberen te helpen en eventueel koppelen aan een van onze energiecoaches die op locatie de situatie komt bekijken en kan adviseren over mogelijke stappen die ondernomen zouden kunnen worden.

Het geeft een goed gevoel om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van onze gemeente.

 

Energiecoach Frank

Ik ben Frank, geboren en getogen in Doetinchem en al sinds 1990 woonachtig aan de Eekhool in Hilvarenbeek.

Heb vele jaren, eerst in de elektrotechniek en later als technisch adviseur in de industriële waterbehandeling gewerkt. Per 1 januari 2023 geniet ik van mijn pensioen.

Al diverse jaren ben ik bezig met verduurzaming, een oud-collega heeft mij hier enthousiast voor  gemaakt. Diverse isolatiewerken thuis uitgevoerd, zonnepanelen laten plaatsen en ik ben bezig om mijn energieverbruik gedetailleerd inzichtelijk te krijgen. Meten is weten en dan zoeken naar mogelijke optimalisering en besparingen.

Als energieklusser begonnen en hierdoor ook geïnteresseerd geraakt om als energiecoach aan de slag te gaan.

Ik wil graag mensen motiveren en helpen om ook dit traject van verduurzaming en besparing te  bewandelen. Energietransitie is noodzakelijk en ik wil hier graag lokaal mijn steentje aan bijdragen.

Energiecoach Ad

Ik ben Ad Stabel 64 jaar en werkzaam als productspecialist pneumatiek bij een technische handelsonderneming. Alweer een kleine 25 jaar woon ik in Haghorst. Ik ben betrokken geweest bij de oprichting van coöperatie Haghorst en daar bekleed ik op dit moment een bestuursfunctie.

Een van mijn werkzaamheden is het opsporen en oplossen van luchtlekkages in pneumatische installaties. Dit om het energieverbruik en daardoor de co2 uitstoot van productiebedrijven te reduceren. In die hoedanigheid ben ik dus al een tijdje bezig met verduurzaming in de industrie.

Via de coöperatie Haghorst ben ik in contact gekomen met het Energiehuis. Het enthousiasme waar daar mee gewerkt wordt werkte aanstekelijk op mij, en na een korte bedenk periode heb ik mijzelf aangemeld om energiecoach te worden.

Na een basisopleiding en een aantal duo bezoeken met een ervaren coach ben ik er klaar voor om de inwoners van alle dorpskernen te ondersteunen met verduurzamen.

Energiecoach Jan

Mijn naam is Jan Gommers, geboren en getogen in Hilvarenbeek en woon nu in de Loosche Akkers

Ik werk als projectleider bij de gemeente Eindhoven en vertegenwoordig de gemeente als opdrachtgever bij grote nieuwbouwprojecten. Vanzelfsprekend heb ik bij dit soort projecten ook veel te maken met energiebesparende maatregelen.

Als energiecoach wil ik graag mijn kennis over verduurzamen delen en mensen adviseren bij het verder verduurzamen van hun woning.

Energiecoach Ad

Ik ben Ad Vingerhoets (1953, Biest-Houtakker), heb als kind op verschillende plekken in Biest en Hilvarenbeek gewoond. Daarna ruim 40 jaar in Tilburg, en nu alweer bijna vier jaar in Hilvarenbeek.

Hoewel ik van beroep psycholoog, gespecialiseerd in stress en emoties, was, heb ik altijd een grote belangstelling gehad voor energiebesparing en verduurzaming. Ik heb me dan ook flink kunnen uitleven bij het totaal strippen en verduurzamen van onze huidige woning. Dus niet alleen door mijn theoretische belangstelling en er veel over lezen, maar ook door de opleiding als energie-coach, mijn ervaringen met mijn eigen woning, en de bezoeken als coach onder supervisie van ervaren coaches heb ik het gevoel dat ik goed toegerust ben om anderen te adviseren op dit gebied. Met mijn achtergrond zal ik uiteraard zeker niet vergeten te benadrukken hoe belangrijk de rol van gedragsverandering hierbij is. En dat met een enorm rendement, want gedragsverandering kost niets! Als het om erg technische zaken gaat, dan ben ik niet te eigenwijs om, indien noodzakelijk, anderen met meer kennis op dat specifieke gebied te raadplegen. 

De urgentie van verduurzamen is nu wel voor iedereen duidelijk. Maar er is nog veel onwetendheid en behoefte aan informatie. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.

Energiecoach Ton

Ik ben Ton Dolkemade en sinds 1968 woonachtig in Hilvarenbeek. Zelf woon ik in een langgevel boerderij uit 1893, waar altijd wel werk aan blijft. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk en comfort verhogend het is om een oud pand goed te isoleren. Het sterk oplopen van de energieprijzen en het belang van duurzaam gedrag, om te zorgen dat we onze planeet niet verder uitwonen, zodat wij ook nog een leefbare aarde voor onze kinderen en kleinkinderen achter laten, maakte het voor mij noodzakelijk om hier wat gestructureerder over na te denken.

Ik ben begonnen met het laten installeren van zonnepanelen, die direct tot kostenreductie leidden.

Ik zit nu in een fase van stapsgewijs beter isoleren, teneinde ons huis klaar te maken voor een eventuele warmtepomp. 

Ik ben energiecoach geworden, omdat ik het fijn vind mijn ervaringen en kennis met anderen te kunnen delen en ik denk zelf ook veel te kunnen leren van ervaringen van anderen.

Maak direct een afspraak

Onze energiecoaches komen graag bij je langs.

Wil je weten hoe onze energiecoaches te werk gaan? Bekijk dan de filmpjes van Thijs en Diny.

Plan een afspraak